Crna Gora: podeljena zemlja


Poštovani prijatelji, pozivamo vas na premijeru novog filma Borisa Malagurskog - Crna Gora: podeljena zemlja.

Novi film srpsko-kanadskog režisera Borisa Malagurskog "Crna Gora: Podeljena zemlja" premijerno će biti prikazan u okviru Adria Film Festa u Beču, u petak, 3. septembra, u bioskopu Cineplexx Millennium City. Projekcija se održava u zajedničkoj organizaciji kompanije Adria Film i udruženja SPKD Prosvjeta i Kultur Kombinat. Projekcija počinje u 20 časova, a po završetku filma Boris Malagurski će se predstaviti publici i odvojiti vreme za odgovaranje na pitanja.

Projekcija u Beču označava početak velike evropske turneje u okviru koje će se održati svečane premijere sa prisustvom režisera u Nemačkoj, u Minhenu (04.09), Nirnbergu (05.09, CineStar Erlangen) i Frankfurtu (08.09, CineStar Mainzer Landstr).

Po završetku turneje u Nemačkoj, Boris Malagurski će nastaviti gostovanja na svečanim premijerama u Austriji i to u Lauterahu (11.09, Cineplexx) i Salcburgu (12.09, Cineplexx Airport).

Film će u Austriji biti prikazan i regularno, bez gostovanja Borisa Malagurskog, 12. septembra u terminima od 18:30 časova u Lincu, Gracu, Insbruku, u bioskopima lanca Cineplexx. U Nemačkoj, "Crna Gora: Podeljena zemlja" biće prikazana takođe 12. septembra, u terminima od 17:00 časova, u Berlinu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu, Ofenbahu i Štutgartu, u bioskopima lanca CinemaxX. Termini od 17:30 časova rezervisani su za projekcije u bioskopima lanca CineStar u Augsburgu, Bonu, Karlsruhu, Ludvigshafenu i Vilingen-Shveningenu.

"Crna Gora: Podeljena zemlja" je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i Mitropolita Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih podela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva.

U filmu se predstavlja poslednji intervju sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.

Ulaznice za projekcije u Austriji su u pretprodaji i mogu se kupiti direktno na blagajnama bioskopa ili onlajn putem linka: https://www.cineplexx.at/film/crna-gora-podeljena-zemlja/

 

Vaša Prosvjeta