Avgust - Knjiga o Mini Karadžić uskoro i na nemačkom jeziku

U Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini 30. vgusta 2018. godine je mnogobrojnoj publici predstavljena knjiga „Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Karadžić“, autorke Svetlane Matić iz Beča.

Na početku promocije, prisutnima se obratila gospođa Ljiljana Rakić, zamenica direktorke, naglasivši da je Biblioteka prva ustanova kulture u ovom kraju, sa fondom od preko 40 000 knjiga, sa tradicijom dugom 114 godina, nastala 1904. godine osnivanjem „Zlatiborske čitaonice“.

Zanimljivo je podsetiti da je 1949. godine Biblioteku koncepcijski odredio i stručno uredio po međunarodnoj decimalnoj klasifikaciji Ljubiša Đenić, čije ime i danas Biblioteka sa ponosom nosi, a sadrži u sebi i Muzejsku zbirku. Biblioteka je svojevrsni centar kulture Zlatiborskog okruga, a sama zgrada u kojoj je smeštena je sagrađena 1910. godine i stavljena pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

„Večeras imamo čast da predstavimo eminentnu gošću iz Austrije, koja svojim delom o Mini Karadžić želi da osvetli lik i delo jedne znamenite Srpkinje, koja je pomagala i bila desna ruka svome ocu, velikom reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Gospođa Matić je autorka udžbenika za učenje srpskog jezika, mnogobrojnih stručno –pedagoških članaka i studija, pesama za decu i odrasle, dečjih iskaza, dobitnica mnogobrojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti i kulture, ali nagrada koja svetli izuzetnim sjajem je nagrada Mihajlo Ćupović za 2016. godinu, koju joj je dodelilo Udruženje književnika Srbije za ukupan doprinos književnosti za decu. Ime ovog istaknutog pesnika nosi i Fondacija „Mihajlo Ćupović“ koja je osnovana, u okviru Biblioteke, 2005. godine“, istakla je Rakićeva.

Obraćajući se prisutnima autorka se zahvalila domaćinima na odličnoj organizaciji promocije i istakla zadovoljstvo što ima priliku da predstavi svoju knjigu, napisanu u obliku epistolarnih pisama, posvećenu Mini Karadžić, prvoj srpskoj slikarki, poligloti, prevodiocu, književnici i znamenitoj Srpkinji koja je, kako je rekla, gradila mostove kulture i prijateljstva između austrijskog i srpskog naroda.

„Želja mi je da se u Beču u znak sećanja na kući u kojoj je rođena, postavi spomen-ploča sa likom i delom Mine Vukomanović Karadžić. Knjiga, koja je objavljena povodom 190 godina od Mininog rođenja, biće prevedena na nemački jezik i time će se njen lik i delo približiti svima koji žive na nemačkom govornom području“, podvukala je Svetlana Matić u svom nadahnutom obraćanju koje je, uz potpisivanje knjiga i zajedničko fotografisanje, završila recitovanjem pesme, posvećene Vukovoj Minki.

 

Mina u pesmi

Kao da je juče bilo u prelepom velegradu,
rodila se Minka Vuku i donela novu nadu.
Majka Ana u naručju lepoticu svoju pazi.
Češlja joj kosu, obraz njen nežno mazi.

Nemački je jezik, po rođenju, Mina znala.
Kopitar joj knjige nosi, da ih čita. Njemu hvala.
Naučiće Mina brzo i jezike svetskih sila.
Srpski jezik, očev ponos, odlično je govorila.

A portrete oca, majke, sina, brata, drugarice,
slikala je Mina rado. Veselo je njeno lice.
Čuvala je rukopise, sa ocem je putovala.
Prevodila i štampala. Draga Mina, mnogo hvala.


PR. Prosvjeta Beč, 03.09.2018